De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Risico-inventarisatie

Beste Wisfaq,

ik heb een vraag:

je hebt vijf kozijnen, elk net een tikje verschillend van elkaar. elk kozijn neemt risico's met zich mee bij bv plaatsing maar ook transport. er zijn vele risico's te bedenken. aan elke kozijn zijn risico's verbonden maar niet altijd dezelfde.
VB
kozijn 1 is 100 euro
kozijn 2 is 120 euro
kozijn 3 is 140 euro
kozijn 4 is 160 euro
kozijn 5 is 180 euro
dit zijn bedragen als er geen risico's aan zijn verbonden.
nu heb ik alle kozijnen risico's gegeven van licht risico (1) tm zwaar risico (5).
1: licht risico
2:
3: gemiddeld
4:
5: heel zwaar

dus aan elk risico zit een cijfer verbonden.
bv
kozijn 1 : 16 punten behaald (risicopunten opgeteld)
kozijn 2 : 10 punten
kozijn 3 : 25 punten
kozijn 4 : 20 punten
kozijn 5 : 11 punten

kozijn 3 heeft dus de meest risico maar is niet de duurste, in voorgaande schema, na de risico-analyse zal dit het bedrag van 140 euro niet meer hetzelfde blijven, wie weet komt het wel hoger uit als kozijn 4 en 5. en blijkt dus achteraf dat je beter de keus kan maken voor een duurder kozijn als bv nr 5 en later geen extra kosten hebt. kozijn 3 lijkt goedkoop maar nadat de risico erover heen zijn gegaan blijkt dit niet meer zo te zijn.

ik heb geen cijfers en bedragen van de risico om te gebruiken, ik wil aan de hand van alleen deze gegevens, een nieuwe prijs voor de kozijnen weten. Is dit mogelijk ?????

alvast erg bedankt.
gr carline

carlin
Student hbo - zaterdag 3 juni 2006

Antwoord

Beste Carline,

Helaas, dat is niet mogelijk. Je hebt juist wèl de cijfers of bedragen nodig, die aan de risico's zijn verbonden.

Voor de bedragen geldt het volgende: een kozijn van 100 euro is twee keer zo duur als een kozijn van 50 euro, een kozijn van 180 euro is twee keer zo duur als een kozijn van 90 euro, etc.

Voor de risico's geldt niet per se dat een risicocijfer van 4 punten een risico aangeeft dat twee keer zo groot is als een risicocijfer van 2 punten; het enige dat je weet is dat een hoger puntenaantal correspondeert met een hoger risico.
Ook jouw methode, om de puntenscores van verschillende criteria op te tellen is om deze reden ongeldig. Bijvoorbeeld: het ene kozijn scoort op de ene risicoschaal 3 punten en op een andere ook 3 punten; een ander kozijn scoort op de ene risicoschaal 1 punt en op de andere 5 punten. Als je deze punten optelt scoren beide kozijnen 6 punten en lijken beide dus een even groot risico te geven. Als echter de ene risicoschaal betekent: minder of meer mooi en de andere minder of meer instortingsgevaar voor het hele gebouw, dan lijkt mij duidelijk dat het eerste kozijn (3, 3) te prefereren is boven het tweede kozijn (1, 5).

In wiskundetermen heet dit dat de bedragen cardinaal zijn, en jouw risicocijfers ordinaal. Dit zijn verschillende waarderingssystemen die niet met elkaar te verenigen zijn.

Overigens zijn er verschillende manieren om toch statistisch onderzoek te doen met ordinale waarderingen; raadpleeg hiervoor een willekeurig standaardboek over statistiek.

Succes!

KLY
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 10 juni 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2024 WisFaq - versie 3