\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Wat is wiskunde A en wiskunde B?

Ik wou graag weten wat wiskunde A precies inhoudt en wat wiskunde B precies inhoudt.

merel
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - dinsdag 6 januari 2004

Antwoord

In de wiskunde-a gaat wiskunde dienen als ondersteunend hulpmiddel bij andere vakken, zoals economie, biologie en (later) sociologie. Je hoeft je dan vaak niet zo druk te maken over de vraag waarom iets precies gaat zoals het gaat: je doet het gewoon en de resultaten tellen.

Bij wiskunde-b bestudeer je wiskunde meer als vak-op-zich, zonder je steeds te bekommeren over de vraag of je er wat aan hebt. Je maakt je dan ook vaker wél druk over de 'waarom'-vraag, en dat maakt wiskunde-b nou net iets lastiger dan wiskunde-a.

Uiteraard zijn er ook toepassingsgebieden, en die liggen meer op het terrein van de B-studies zoals natuurkunde, scheikunde, sterrenkunde.

Je moet niet het idee krijgen dat A en B twee gescheiden werelden zijn. Er is een behoorlijke overlap, maar de accenten liggen meestal iets anders.

Denk bovendien ook niet dat A 'een makkie' is en B voor 'nerds': wiskunde A vergt ook gewoon veel inzet en doorzettingsvermogen, maar met gezonde ijver en normaal inzicht komt men er meestal goed doorheen. Bij wiskunde b moet je lol hebben in een theoretischer aanpak en graag met wiskunde bezig zijn.

Vraag je leraar eens inzage in bovenbouwboeken voor A en B. Dan zie je al snel de verschillen.
MBL
dinsdag 6 januari 2004
©2004-2024 WisFaq