\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Een kippenhok

Hallo,

In het kippenhok zijn er een vast aantal kippen. Als er in elk nest 1 kip zit, dan zijn er 4 nesten te weinig. Als er in elk nest 2 kippen zitten, dan zijn er 6 nesten te veel. Bepaal het aantal nesten en het aantal kippen in het kippenhok.
Ik weet niet hoe te beginnen?

k:kip n:nest
1k-4n
2k+6n?

Hoe zet ik het stelsel op?
Erg bedankt

Mylan
2de graad ASO - vrijdag 13 augustus 2021

Antwoord

Hier is het handig om het aantal kippen te berekenen bij een gegeven aantal nesten. Als je dat lastig vindt kan je een getallenvoorbeeld nemen en dan even checken hoe of wat. Bedenk dat de variabelen getallen zijn. Dus wat je met getallen kan kan je ook met variabelen.

Dat geeft je dan twee vergelijkingen met twee onbekenden.

Bij de eerste vergelijking kan je denken aan 'als n=10 dan is k=14, dus k=n+4'. Bij de tweede vergelijking kan je dan denken aan 'als n=10 dan is k=20-6, dus k=2n-6'.

k=n+4
k=2n-6

Helpt dat?


vrijdag 13 augustus 2021

©2001-2024 WisFaq