\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Verspreiding van Covid Delta variant

Beste Wisfaq collega's

Tijd voor mij om ook eens een vraag te stellen. Voor week 21 werden in Nederland nog vrijwel uitsluitend mensen besmet met de Covid-19 alpha (Britse) variant. In week 21 wordt in Nederland voor het eerst de delta (Indische) variant gespot. Van deze delta variant is bekend dat deze 50% (factor 1,5) besmettelijker is dan de alpha variant. Verder treedt een volgende generatie besmettingen gemiddeld telkens op na een halve week. Per week zijn we dus twee generaties verder. Wat is bij gelijkblijvende overige omstandigheden het aandeel van de delta variant in de opvolgende weken. Dat heb ik volgens mij wel juist opgelost. Zou mooi zijn als iemand dat wil checken. Kan een procentje ernaast zitten overigens.
Mijn uitkomst voor de aandelen van de delta variant startend vanaf week 21 en dan per week zijn volgens het wiskundig model:
5%, 11%, 22%, 39%, 60%, 78%

Maar nu komt het: In week 24 gaan forse versoepelingen in. De besmettingen schieten de hoogte in, het R getal stijgt van rond de 1 tot dik boven de 2. De denkvraag is: zal door deze trendbreuk ook het percentage delta variant versneld oplopen in vergelijking met het wiskundig model. Hier twijfel ik dus.

Verder voor onze Belgische vrienden. Is er in Belgie een overzicht van de aandelen delta variant in de besmettingen met Covid 19? Dan zou ik dat graag willen ontvangen.

Met vriendelijke groet
JaDeX

JaDeX
Docent - dinsdag 27 juli 2021

Antwoord

Ik zou (puur op intuïtie) zeggen dat bij hogere R waarden de deltavariant minder hard zal profiteren van zijn besmettelijkerheid (als dat een woord is).

Enkele cijfers ivm. aandeel deltavariant in Belgie vind je hier:

js2
woensdag 28 juli 2021

©2001-2024 WisFaq