\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Score

Een examen economie staat op 60 punten en wordt afgenomen bij 500 studenten. De scores op het examen zijn normaal verdeld met de gemiddelde van 38 punten en een standaardafwijking van 5 punten. Evert, die 43 op 60 behaalde, beweert dat hij bij de beste 100 is, heeft hij gelijk?

Mijn antwoord:
X-N(38,5)

P(x$>$43) = 0,1587 =15,87%
En daarna heb ik
15,87 / 100 · 500 = 79

Dus hij zit op de 79ste plaats van die 100

Klopt dat?

Anna
3de graad ASO - dinsdag 5 mei 2020

Antwoord

Dat lijkt me niet het antwoord op de vraag; je hebt het verwachte aantal deelnemers met meer dan 43 punten berekend. Dat hoeft natuurlijk niet het aantal te zijn bij deze zitting (en als er 79 meer dan 43 punten hebben dan staat Evert op positie 80).

Ik zou de kans berekenen dat er ten minste 400 studenten zijn met 42 of minder punten. Als die kans groot is heeft Evert waarschijnlijk gelijk als die kans klein is heeft Evert waarschijnlijk ongelijk.

kphart
dinsdag 5 mei 2020

 Re: Score 

©2001-2024 WisFaq