\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Menging van noten

Goede morgen,

Een handelaar wil walnoten en hazelnoten mengen en in zakjes van 250 gr en verkopen aan 3,75 € per zakje.
Walnoten kostprijs 20 € per kgr en hazelnoten 12 € per kgr..
Hoeveel gram noten van elke soort moet hij gebruiken?

Het is een stelsel van 2 vergelijkingen dat opzich geen probleem vormt maar ik kom maar niet op de juiste weergave van de vergelijkingen.Wat hulp gaarne ....
Groeten,
Rik

Rik Le
Iets anders - maandag 30 juli 2012

Antwoord

Volgens mij mist er een gegeven:
Hoeveel winst wil hij maken?
Bijvoorbeeld:
Stel hij vult de zakjes met 250g hazelnoten. Dat kost hem 12/4=3 euro.
Hij maakt dan 75 cent winst per pakje. (Dat is dan meteen de maximale winst).
Stel hij vult de zakjes met 250g walnoten. Dat kost hem 20/4=5 euro.
Hij maakt dan 1,25 euro verlies per pakje. (Dat is dan meteen het maximale verlies).
Kortom: je kunt het aantal grammen hazelnoten bijvoorbeeld h noemen.
Dan heb je dus 250-h gram walnoten.
De 'winst' per pakje is dan 3,75-h·0.012-(250-h)·0.02=0.008·h-1.25 euro.
(controle:
h=0: 'winst' -1.25
h=250: 'winst: 2-1.25=0.75.)
Zijn winst is 0 als 0.008h=1.25, dus h=156.25 gram.
Het enige zinvolle dat ik nu kan zeggen is dat het voor een economisch verantwoorde bedrijfsvoering nodig is minstens 156.25 gram hazelnoten bij te mengen.


maandag 30 juli 2012

 Re: Menging van noten 

©2001-2022 WisFaq