\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Vergelijkingen

Ik bekeek al de stukken theorie maar ik begrijp deze 2 oefeningen niet, kan u me daarbij helpen?

2x-1/4+x-2/3=2(5x-1)\
2(x-2)/3-4(x+3)/3=-2x+5/4

Mvg

Thibau
2de graad ASO - zaterdag 21 januari 2012

Antwoord

Je notatie is niet helemaal eenduidig. Maar ik neem aan dat het hiet om breuken gaat. Breuken kan je optellen of aftrekken als je ze gelijknamig maakt. Hier ook!

$
\large\begin{array}{l}
\frac{{2x - 1}}{4} + \frac{{x - 2}}{3} = 2(5x - 1) \\
\frac{{3\left( {2x - 1} \right)}}{{12}} + \frac{{3\left( {x - 2} \right)}}{{12}} = 2(5x - 1) \\
\frac{{3\left( {2x - 1} \right) + 3(x - 2)}}{{12}} = 2(5x - 1) \\
\frac{{6x - 3 + 3x - 6}}{{12}} = 2(5x - 1) \\
\frac{{9x - 9}}{{12}} = 2(5x - 1) \\
9x - 9 = 24(5x - 1) \\
Enz... \\
\end{array}
$

Bij het tweede voorbeeld idemdito!

$
\large\begin{array}{l}
\frac{{2(x - 2)}}{3} - \frac{{4(x + 3)}}{3} = \frac{{2x + 5}}{4} \\
\frac{{4 \cdot 2(x - 2)}}{{12}} - \frac{{4 \cdot 4(x + 3)}}{{12}} = \frac{{3\left( {2x + 5} \right)}}{{12}} \\
8(x - 2) - 16(x + 3) = 3(2x + 5) \\
Enz... \\
\end{array}
$

Zou dat zo lukken denk je?


zaterdag 21 januari 2012

©2001-2021 WisFaq