\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Impliceren īveelī oplossingen een monochromatische?

Stel f(x) is een functie die naar oneindig gaat.
Stel dat we een vergelijking hebben die meer dan m*f(m) oplossingen in de natuurlijke getallen heeft m. Stel we kleuren met r kleuren. Bestaat er noodzakelijk een monochromatische oplossing?

Voorbeeld:
We bekijken de vergelijking a + b = c. Voor elke keuze van c is het aantal oplossingen in , gelijk aan c-1 (mits we (2, 3, 5) verschillend achten van (3, 2, 5)). Dus het aantal oplossingen m is gelijk aan: å(i-1), waar i van 1 naar m gaat, = m(m-1)/2. En omdat (m-1)/2 naar oneindig gaat als m naar oneindig gaat, is aan de voorwaarde van de vraag voldaan; moet dus gelden dat we een oplossing voor onze vergelijking krijgen, waarbij a, b en c allen dezelfde kleur hebben, als we met een r aantal kleuren kleuren?

Met vriendelijke groet

Wouter
Student universiteit - donderdag 1 april 2010

Antwoord

Ik vermoed dat zo'n algemene stelling niet waar is; in het voorbeeld dat je noemt (de stelling van Schur) is de functie f lineair, namelijk f(m)=(m-1)/2, maar bij r kleuren is een zekere bovengrens voor een monochrome oplossing gelijk aan het product ven e en r! en dat groeit veel sneller dan de f.

Zie Het originele artikel van Schur

kphart
zaterdag 3 april 2010

 Re: Impliceren īveelī oplossingen een monochromatische? 

©2001-2024 WisFaq