Re: Richtlijn ellips
Die twee dingen wist ik al, ik weet niet hoe ik dat hier moet toepassen ..
Toch bedankt dat u wil helpen!
Mariek
3de graad ASO - zondag 11 oktober 2009
Antwoord
Beste Marieke, Onderstaand plaatje komt uit de site van Dick Klingens: http://www.pandd.demon.nl/ellips/richtlijn.htm

PF=afstand tot brandpunt=√(xp-c)2+yp2) Maar omdat P op de ellips ligt geldt: y(p)2=b2/a2·(a2-b2)(laat dat zelf zien en vul in bij de formule voor PF) Je kan dat met a2=b2+c2 herleiden tot: PF=√(c2/a2·x2-2cx+a2) PQ=afstand tot de lijn x=a2/c= a2/c-x(p)
Vermenigvuldig nu PQ met c en PF met a. Onder de wortel wordt dat a2. Als je nu het kwadraat van PQ·c uitwerkt zie je dat het gelijk is aan het kwadraat van PF·a. Gevolg: PF/PQ=c/a=constant=e. Kan je het zo volgen? Als je nog vragen hebt, vraag maar! Succes, Lieke.
ldr
zondag 11 oktober 2009
©2001-2022 WisFaq
|