\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Re: Permutaties - Commutatieve groep

 Dit is een reactie op vraag 48989 
Ik heb dezelfde opgave, en heb eerst eens al de permutaties genoteerd, maar ik weet niet goed hoe je kan aantonen dat de samenstelling van deze permutaties een commutatieve groep vormt? Is er een manier om deze samenstelling uit te voeren?

Ruben
3de graad ASO - zondag 25 januari 2009

Antwoord

Permutaties zijn afbeeldingen; de binaire operatie is samenstelling van afbeeldingen: f·g is gedefinieerd door (f·g)(x)=f(g(x)) voor alle x (hier x=1,2,3).
Neem f (gedefinieerd door f(1)=2, f(2)=1, f(3)=3) en g (g(1)=1, g(2)=3, g(3)=2) en bepaal f·g en g·f maar eens.

kphart
maandag 26 januari 2009

 Re: Re: Permutaties - Commutatieve groep 

©2001-2024 WisFaq