\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Re: Differienteren naar logaritme

 Dit is een reactie op vraag 58039 
Oke het begint een beetje te dagen...
Maar als ik dan naar een eenvoudige som kijk gaat het weer mis:
f(x)= 2x(2x-1)Ik doe het dan als volgt:
f'(x) = 2x (2x-1)2
Maar het antwoord is:
2x(2+(2x-1)ln(2)
Welke stap doe ik nou verkeerd?
Alvast bedankt weer!

mariek
Cursist vavo - woensdag 21 januari 2009

Antwoord

Er staat dus f(x)=2x(2x-1).
Dit is van de vorm f(x)=g(x)h(x), g(x)=2x en h(x)=2x-1
Dus met de productregel: f'(x)=g'(x)h(x)+g(x)h'x)
Invullen levert: f'(x)=ln(2)2x(2x-1)+2x2
Breng nu 2x buiten haakjes en je krijgt:
f '(x)=2x(ln(2)(2x-1)+2)

Zie ook Rekenregels voor het differentieren


woensdag 21 januari 2009

©2001-2021 WisFaq