Booglengte hypocycloïde
Ik zit vast bij het berekenen van de integraal voorde booglengte van de hypocycloïde met parametervergelijking: x=1/3(2cost+cos2t) y=1/3(2sint-sin2t) ; ik weet de formule voor de booglengte bij een parametervergelijking. te vinden; maar kom uit op volgende integraal: 1/3·$\int{}$(√(8+32sin2(t)cos(t)-8cos(t))) dt ; maar deze krijg ik maar niet opgelost; graag hierbij wat hulp; bij voorbaat dank;
Tom
3de graad ASO - zondag 30 maart 2008
Antwoord
Tom, (x'(t))2=4/9(sin2t+sin22t+2sintsin2t),(y'(t))2 evenzo met cos.Nu is (x'(t))2+(y'(t))2=8/9(1+sintsin2t-costcos2t)=8/9(1-cos3t)=16/9 sin23/2t. Verder moet het nu wel lukken.
kn
zondag 30 maart 2008
©2001-2024 WisFaq
|