\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Betrouwbaarheid populatieonderzoek

Hoi

Voor mijn afstudeeronderzoek heb ik een enquete gehouden waarbij ik de hele populatie heb benaderd (23040 personen). Respons is 382 (1,66%). Via uitleg over betrouwbaarheid en nauwkeurigheid heb ik berekend dat bij 95% de foutmarge 4,97 bedraagt. Kan ik hiermee zeggen dat bij een bepaald antwoord op een vraag van mijn enquete waarbij 30% het eens is dat dit voor de hele populatie tussen de 25,03 en 34,97 ligt?

Dan vraag ik mij nog af hoe ik de representativiteit kan berekenen. Na het lezen op wisfaq kan ik naar mijn idee alleen de verhouding mannen-vrouwen van de respondenten van de enquete vergeiljken met de populatie aantallen. Wat als de verhouding van de enquete ligt op 30-70 en de verhouding populatie op 50-50? Geeft dit aan dat de enquete niet echt representatief is? Is het voldoende om dit op 1 punt/vraag/verhouding te baseren? Niet dat ik andere verhoudingen kan vergelijken helaas.

Zit ik voor de betrouwbaarheid/nauwkeurigheid/representativiteit voor een populatieonderzoek op de goede weg? Of zijn er andere meetinstrumenten die meer van toepassing zijn?

Met vriendelijke groet,
Bas

Bas
Student hbo - maandag 12 november 2007

Antwoord

Hallo, Bas.
Op de eerste vraag is het antwoord ja. Ik zou het wel afronden op 25 en 35, want die decimalen na de komma hebben hier geen betekenis.
Wat de tweede vraag betreft, het hangt ervan af in hoeverre je mag verwachten dat mannen en vrouwen op jouw vragen verschillend antwoorden.
Naarmate de vragen meer sexe-specifiek zijn, is het belangrijker dat de man/vrouw verhouding in de steekproef overeenkomt met die in de populatie.
Wat de rest van je vragen betreft: om deze te beantwoorden, zou ik meer gegevens van je moeten hebben.


donderdag 15 november 2007

©2001-2024 WisFaq