\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Re: Voor medisch onderzoek wiskunde D

 Dit is een reactie op vraag 50828 
Beste JaDeX,

Ik doe nu VWO (gymnasium) en zit in de derde klas voor mijn profielkeuze voor de vierde klas. Mijn resultaten zijn goed en ik heb van iedere leraar een positief advies gekregen, ook voor alle soorten wiskunde, dus C, A, B en D. Ik wil graag het profiel N&G of N&T kiezen en na de middelbare school weet ik nog niet precies wat voor vervolgopleiding. In ieder geval iets wat ik hierboven heb beschreven. Dus iets in de onderzoek op medische gebied en niet technisch. Dus bijvoorbeeld weefselonderzoek, DNA-onderzoek of onderzoek met medicijnen.

Hopelijk kunt u mijn vraag nu wel beantwoorden .
Met een vriendelijke groet,
Linda.

Linda
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - vrijdag 18 mei 2007

Antwoord

Door omstandigheden heb ik een aantal dagen geen vragen kunnen beantwoorden. Daarom het antwoord aan jou met wat vertraging.

Je weet nog niet welke richting je wil gaan kiezen en je weet ook nog niet welke vervolgopleiding je zou willen gaan doen. Dat betekent dat voor de richtingen die jij zou willen kiezen zowel de profielen N&T als N&G bruikbaar zouden kunnen zijn. In jouw geval zou ik bij N&T daar dan wel Biologie bij willen hebben.

Voor een opleiding in de Farmacie (medicijnen) zou wellicht N&T een betere keus zijn dan N&G maar ook met N&G kun je daar terecht. Er zijn verder nog een hoop andere opleidingen in de medische hoek die zowel met N&T als met N&G kan volgen. Mocht je over drie jaar alsnog kiezen voor de opleiding voor arts (medicijnen) dan gaat dat prima met N&G en kun je binnen die opleiding weer keuzes maken.

De beste keus om te maken tussen N&T en N&G is door jezelf (en de docenten) de vraag te stellen wat je het beste aan zou kunnen. Wat mij betreft laat je ook absoluut meewegen wat je het leukst vindt. Gaan de meeste leerlingen waar je mee optrekt en goed mee saman kan werken naar N&G en denk jij als enige aan N&T dan moet je toch even nadenken of je dat wel wilt.
Daarnaast moet je ook mee laten wegen waar je kwaliteiten nu liggen. Voor medicijnen is het belangrijk dat je vanaf jaar 4 zo hoog mogelijke cijfers scoort om een betere kans bij loting te hebben.

Wat wiskunde D betreft vraag ik me echt af wat de toegevoegde waarde van dat programma is voor de vervolgopleidingen die jij zou willen volgen. Misschien is een van de programmaonderdelen wel handig maar wanneer je zoiets zou missen leren ze je dat wel bij. Daarnaast staat het programma voor wiskunde D volgens mij nog niet helemaal vast. Dus zou ik je dat niet aanraden.

Voor de keuze zou ik zeggen:
- Kies N&G of N&T (met biologie)
- Kijk waar je nu goed in bent en laat dat meewegen.
- Kijk ook waar je je het beste thuis zou voelen.
- Vraag aan meer mensen advies
- Kijk wel welke vervolgopleiding/richting je zou willen doen (misschien kun je dan als iets in die richting doen met een PO of zo)
- Op dit moment heeft Wiskunde D geen echt toegevoegde waarde voor wat je wilt.

Voor de wiskunde programma's kun je kijken op
http://www.ctwo.nl

Enkele medisch gerichte studies kun je vinden op:
http://www.ru.nl/master/masteropleidingen/overzicht_alle/

Daar staat nogal wat tussen (misschien wel iets voor jou):
Medische Biologie
Molecular Mechanisms of Disease
Cognitive Neuroscience

Succes met je keuze.
Met vriendelijke groet
JaDeX


maandag 28 mei 2007

©2001-2023 WisFaq