\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Re: Re: Homothetisch nut

 Dit is een reactie op vraag 50534 
Beste Oscar,

Als eerste zal ik proberen uit te leggen wat een nutsfunctie is. Met een nutfunctie probeer je de preferenties van een persoon weer te geven. Als een persoon het een boven het ander verkiest, dan zal het nut van de eerste keuze hoger zijn dan van de andere. De werkelijke waarde van het nut doet er eigenlijk niet toe, het gaat alleen om de ordening van de nutten ten opzichte van elkaar. Een monotone transformatie maakt dus niet uit. M.a.w. (cW)^(1-g)/(1-g)(cW)^(1-g)/(1-g)+1

Nu is het ook nog eens zo dat c tussen 0 en 1 moet liggen (de persoon kan niet meer consumeren dan hij heeft). Een laatste punt dat ik in beschouwing moet nemen is dat het gaat om een meer-perioden probleem. Het komt er dus op neer dat de persoon wilt:
max(over ct) btU(ctWt
waarbij b een discount factor is.

Ik hoop dat het probleem zo iets duidelijker wordt. Maar wat ik me nu afvraag, als je W gelijk zou stellen aan 1, dan veranderd de optimale c nietwaar?

Ikzelf vind het probleem ook erg lastig en ik kan maar nergens een goede uitleg vinden ... Maargoed ik ga op de universiteit nog wat mensen lastig vallen, misschien kunnen zij mij helpen.

Jij in ieder geval ontzettend bedankt voor je mee denken!

Groet,
Gerda

Gerda
Student universiteit - donderdag 3 mei 2007

Antwoord

Beste Gerda,

Dit verduidelijkt zeker het een en ander! Bij een nutsfunctie had ik in gedachten wat een investering op zou brengen. Het is dus heel iets anders. Ik vraag me nu wel af van welke functie je het maximum zoekt. Ik denk eigenlijk niet van U. Maar je notatie: max(over ct) btU(ctWt). Bedoel je daarmee dat je het maximum van de functie btU(ctWt) zoekt (met gegeven waardes van en de Wt? Maar dan bestaat de oplossing niet uit n c, maar uit alle ct.

Zoals ik het in mijn vorige reactie schreef hangt de optimale c inderdaad af van W. Maar dat was nogal gecompliceerd omdat de U die jij geeft helemaal geen maximum heeft. Als het toch een andere functie is zal ik daar nog eens goed naar moeten kijken.

Tenslotte. Er hebben al twee collega's gereageerd die hier meer verstand van hebben dan ik. Maar, die hadden zelf nog niet gereageerd omdat ze de vraag erg onduidelijk vonden. Een opmerking: "nutsmaximalisatie vindt altijd plaats onder een beperking.". Als je daar wat duidelijker over kunt zijn, zullen zij je misschien verder helpen.

Groet. Oscar

os
donderdag 3 mei 2007

 Re: Re: Re: Homothetisch nut 

©2001-2022 WisFaq