\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Getij

hoi. Ik heb jullie laatst een vraag gestuurd. Die vraag was: Hoe komt het dat er verschil in hoogte is in eb en vloed op verschillende plaatsen??
Jullie antwoord was dat ik nog eens goed moest zoeken op jullie site. Dat heb ik gedaan, en ik heb wel gevonden waarom er eb op de ene plaats eerder is dan op de andere plaats, maar niet waarom er verschil in hoogte is in eb en vloed. Hier zou ik graag een antwoord op willen.
Alsvast heel erg bedankt

jeanet
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 11 maart 2005

Antwoord

je hebt twee aspecten die het getij bepalen

a. het astronomisch getij (of kortweg astro-getij): de waterstand louter tgv de stand van de zon en de maan;
b. de getij-OPZET (kortweg opzet): dit is de bijtelling- pos. danwel neg.- vanwege meteorologische invloeden zoals luchtdruk en windrichting en -snelheid.

bij a. Alleen al het astronomisch getij zorgt voor lokale verschillen in getij-amplitude.
Zo is in Vlissingen het verschil tussen hoog en laag water een meter of 5, terwijl dat in Den Helder slechts 1,5 a 2 meter bedraagt.
Deze verschillen hebben te maken met het feit dat de zuidelijke Noordzee (dus waar Vlissingen zich bevindt) zich als een soort opvang-trechter gedraagt, waaruit het water moeilijk weg kan. Door deze "ophoping" heb je daar het sterkste getij-effect.
In Den Helder daarentegen kan het water wèl makkelijk weg alle kanten op, en heb je dus een minder 'heftige' amplitude.

Richting Delfzijl wordt de getij-amplitude weer groter omdat de getijgolf daar naar de Duitse Bocht propageert, en de Duitse Bocht fungeert ook als een soort ophoop-punt.

bij b. Het uiteindelijke getij (= astrogetij + opzet) hangt af van de bijdrages tgv de windrichting, windsterkte, luchtdruk, (en voor de volledigheid tevens van "external surge", en soms van een slinger-effect in de Noordzee)
Hierdoor kunnen de getijden eveneens verschillen van plaats tot plaats.

hopelijk heeft dit e.e.a. verhelderd.

groeten,
martijn

mg
zaterdag 12 maart 2005

©2001-2024 WisFaq