\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Primitieve

Ik hep een vraagje over de primitieve van xÖ(2p-x2).Met welke kettingregel moet deze, ik jep geprobeerd hem anders te schrijven maar zonder succes.

Thomas
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 13 januari 2005

Antwoord

Hallo Thomas,

Ik heb de integraal even in een plaatje gezet.
Ik gebruik de volgende substitutie in het begin.
y = x2 = dy = 2xdx

In het midden zou je een nieuwe substitutie kunnen doen voor (2p-y) maar het gaat sneller gewoon even de dy aan te passen, daarvoor hoef je voor de integraal alleen een min-teken toe te voegen.

q32566img1.gif

mvg,
Tom


donderdag 13 januari 2005

©2001-2024 WisFaq