\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Statistische steekproef en betrouwbaarheid?

Hallo,

Voor een onderzoek ben ik op zoek naar de betrouwbaarheid van een zogenaamde "pareto-analyse".

Bij het bedrijf waarvoor ik het onderzoek uitvoer gaat het als volg:
Er worden vele duizenden elektrische huishoudproducten verkocht. Van deze duizenden producten worden vijftig producten die worden aangeboden ter reparatie teruggehaald naar het bedrijf. Deze producten worden uitvoerig geanalyseerd. Van deze analyses wordt een overzicht opgesteld met de fout die het meeste voorkomt bovenaan (de pareto analyse). Mijn vraag is: hoe betrouwbaar is dit overzicht? En als ik met 90 procent zekerheid een pareto analyse wil maken van, laten we zeggen 10.000 producten, hoeveel producten die ter reparatie aangeboden worden moet ik dan analyseren?

Ik heb de database met STEEKPROEFGROOTTE en dergelijke helemaal uitgezocht, maar ik kan hier geen item vinden welke ik kan koppelen aan mijn probleem.

Ik zou zeer geholpen zijn als ik hier een flinke duw in de juiste richting zou krijgen!

Alvast vriendelijk bedankt voor de genomen moeite!

Laurence


Lauren
Student hbo - donderdag 16 december 2004

Antwoord

In een Pareto analyse worden doorgaans problemen/fouten aangegeven op basis van het aantal keren dat dit soort problemen optreedt. De fout die het meest geconstateerd wordt wordt dan het eerst genoemd.
In feite betreft het hier telkens percentages waarin bepaalde fouten optreden. Wanneer deze paretoanalyse op basis van 50 producten gemaakt is heb je feitelijk te maken met een percentageschatting op basis van een (NIET ASELECTE en NIET REPRESENTATIEVE) steekproef van 50 producten. Dat is nooit erg nauwkeurig........
Nu wil je ook nog bij totaal VERSCHILLENDE producten één Pareto analyse maken. Daar zie ik eerlijk gezegd het nut niet zo van in.

Met vriendelijke groet
JaDeX


zondag 19 december 2004

©2001-2024 WisFaq