\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Expliciet voorschrift

Hoi,
Ik heb een probleem om het voorschrift van deze rij uit te werken.
1)0,2,5,9,14
Jullie hebben me de raad gegeven om dit te doen met an2+bn+c, maar hoe moet ik hier aan beginnen.
Ik heb al een paar keer geprobeerd, maar het lukt niet.
Kunnen jullie me helpen?
Groetjes Bram

Bram
2de graad ASO - donderdag 27 mei 2004

Antwoord

Hallo Bram,

Het eerste verschil is 2,3,4,5.Het tweede verschil is 1,1,1 is constant dus un=an2+bn+c
Als je van de rij drie termen weet dan is het mogelijk a,b en c te berekenen.

u0=a.02+b.0+c=0®c=0
Je weet nu dat un=an2+bn

u1=a+b=2
u2=4a+2b=5

Met behulp van deze twee vergelijkingen is het mogelijk om a en b te berekenen.

un = 0,5n2 + 1,5n

wl
donderdag 27 mei 2004

 Re: Expliciet voorschrift 

©2001-2025 WisFaq