Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 98414 

Re: Re: Chinese reststelling

Het eigenaardige is het volgende:
(Z/13Z)*=Z/12Z=Z/4Z*Z/3Z=Z/2Z*Z/2Z*Z/3Z
Ik tel hiermee 6 elementen met orde 6. Klopt niet: het zijn er 2.

(Z/72Z)*=Z/24Z=Z/4Z*Z/6Z=Z/2Z*Z/2Z*Z/2Z*Z/3Z
Ik tel hiermee 14 elementen met orde 6. Dit lijkt correct.

Vanwaar dit verschil?

jan
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zaterdag 28 december 2024

Antwoord

Er is geen verschil, ze zijn beide niet correct.

Je maakt dezelfde fout als in je beginvraag. In je vorige vraag heb je correct geconcludeerd dat $\mathbb{Z}/4\mathbb{Z}$ niet isomorf is met $\mathbb{Z}/2\mathbb{Z} \times \mathbb{Z}/2\mathbb{Z}$.
Waarom doe je dan toch alsof ze wel isomorf zijn?

Bij $\mathbb{Z}/12\mathbb{Z} = \mathbb{Z}/4\mathbb{Z} \times \mathbb{Z}/3\mathbb{Z}$ moet je stoppen. Dan vind je daar twee elementen van orde $6$, namelijk $(2,1)$ en $2,2)$.

Idem voor $\mathbb{Z}/24\mathbb{Z}$; daar staan twee fouten: de groep is niet isomorf met $\mathbb{Z}/4\mathbb{Z} \times \mathbb{Z}/6\mathbb{Z}$ (want $\mathrm{ggd}(4,6)=2$), en je doet daar de vorige fout nog even overheen.
Ook hier: stoppen bij $\mathbb{Z}/24\mathbb{Z} = \mathbb{Z}/8\mathbb{Z} \times \mathbb{Z}/3\mathbb{Z}$, daar krijg je $(4,1)$ en $(4,2)$ als elementen van orde $6$ (die komen overeen met $4$ en $20$ in $\mathbb{Z}/24\mathbb{Z}$ zelf.

kphart
zaterdag 28 december 2024

 Re: Re: Re: Chinese reststelling 

©2001-2025 WisFaq