To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Parametriseren

Geef een parametrisering van de volgende kromme met parameter t ∈[0,1]. De parabool y = x2 van (2, 4) tot (−2, 4).
Is er een algemene manier waarop je zulke vragen oplost? Ik begrijp de voorbeelden maar zodra ik het zelf moet doen raak ik in de war.

Shnya
Student universiteit - dinsdag 26 december 2023

Antwoord

De normale parametrisering zou zijn P=(x,x^2) met 2\ge x\ge -2. Als je nu x als functie van t kunt schrijven met x=2 als t=0, en x=-2 als t=1, dan ben je er.

In dit geval zou ik x=at+b proberen, de eerste voorwaarde levert 2=a\cdot0+b, en dus b=2; de tweede geeft dan -2=a\cdot1+2, en dat geeft a=-4.

Dus x=-4t+2 en y=x^2=(-4t+2)^2.

kphart
dinsdag 26 december 2023

©2001-2025 WisFaq