Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Matrix bepalen van lineaire afbeelding

Ik heb een lineaire transformatie gegeven, zie (1) op bijlage. Hiervan hebben we een basis $\alpha $ , zie (2). Nu moet ik de matrix van die lineaire transformatie bepalen tov de gegeven basis. Naar mijn weten moet dat door de coördinaten van de afbeelding van de vectoren van $\alpha $ tov van $\alpha $ te plaatsen in de kolommen van de matrix. Dit doe ik stap voor stap, maar de matrix T $\alpha $ die ik uitkom geeft niet hetzelfde resultaat als de lineaire afbeelding als ik er een vector in steek, zie probleem. In de bijlage is het probleem concreet gevisualiseerd. Alvast bedankt.

Jacob
Student universiteit België - vrijdag 22 december 2023

Antwoord

De coördinaatvector van de eerste vector $v_1$ van $\alpha$ ten opzichte van $\alpha$ is $(1,0,0)^T$. In plaats van de $(1,1,1)^T$ moet je $T(1,0,0)^T$ bepalen, en dat is $(3,-3,4)^T$, de coördinaatvector van het beeld van $v_1$ ten opzichte van $\alpha$ dus.

Jouw vermenigvuldiging geeft de coördinaatvector van het beeld van $v_1+v_2+v_3$ ten opzichte van $\alpha$.

kphart
zaterdag 23 december 2023

©2001-2024 WisFaq