Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Meetkundige rij

x = 1/1.1+1/1.12+1/1.13+1/1.14+1/1.15
= meetkundige rij met reden = 1/(1.1)

Dan zet ik een afnemende! constante voor elk element.

y = 5r1+4r2+3r3+2r4+1r5

Het lukt me dan niet een somformule te maken. Is y nog wel een meetkundige rij vraag ik me af ?

Ook blijkt dat 8y = 400 - 80x
Het lukt me niet dit te bewijzen.

Kan iemand mij helpen?
Alvast bedankt.

Mvg,
Jan

jan
Student hbo - maandag 19 december 2022

Antwoord

Je kunt er vijf rijtjes van maken $r+r^2+r^3+r^4+r^5$, $r+r^2+r^3+r^4$, $r+r^2+r^3$, $r+r^2$, $r$, en die elk apart sommeren, en dan de resultaten optellen.

kphart
maandag 19 december 2022

 Re: Meetkundige rij 

©2001-2024 WisFaq