Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Inhouden met vlakdelen om de x-as of cilinder







Waarom werken ze bij 62b niet met vlakdelen wentelen om de x-as maar met een cilinder ik zie geen verschil met opgave 59 waarbij dit wel werkt?

Tim
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 3 juli 2022

Antwoord

q97145img1.gif

Als je 't op dezelfde manier zou aanpakken als bij opgave 59 dan krijg je de inhoud van een cilinder met hoogte 2 en straal 3 en de inhoud van het omwentelingslichaam bij het vlakdeel boven de grafiek. Dat is misschien niet 'echt' handig, maar niet onmogelijk.

$
\eqalign{
& I = I_{cilinder} + I_{omwentelingslichaam} \cr
& I = \pi \cdot 2 \cdot 3^2 + \pi \cdot \int\limits_2^{6.5} {\left( {3^2 - \left( {f(x)} \right)^2 } \right)} \cr
& I = 18\pi + \pi \cdot \int\limits_2^{6.5} {\left( {9 - \left( {\sqrt {2x - 4} } \right)^2 } \right)} \cr
& I = 18\pi + \pi \cdot \int\limits_2^{6.5} {\left( {9 - 2x + 4} \right)} \cr
& I = 18\pi + \pi \cdot \int\limits_2^{6.5} {\left( {13 - 2x} \right)} \cr
& I = 18\pi + \pi \cdot \left[ {13x - x^2 } \right]_2^{6\frac{1}
{2}} \cr
& I = 18\pi + \pi \cdot \frac{{81}}
{4} \cr
& I = 38\frac{1}
{4}\pi \cr}
$

't Is handiger om de inhoud van het omwentelingslichaam onder de grafiek te bepalen en dat dan af te trekken van de inhoud van de cilinder met hoogte $6\frac{1}{2}$.

Kortom: meestal is het slim om het handig aan te pakken...

Naschrift
Nu ik er nog 's over nadenk gebruiken ze bij de uitwerking ook een cilinder en dat geldt ook voor mijn uitwerking. Die $3^2$ is niets anders dan het kwadraat van de straal van de cilinder van 2 tot 6$\frac{1}{2}$ met een straal van 3. Eigenlijk is dat niet zo heel duidelijk als uitwerking, maar kennelijk wel gebruikelijk in bepaalde kringen...

Maar misschien was het handiger geweest om het meteen goed uit te leggen met die cilinders zodat opgave 62 dan niet ineens iets anders leek terwijl het eigenlijk allemaal één pot nat is.

WvR
zondag 3 juli 2022

©2001-2024 WisFaq