Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De babylonische methode voor het oplossen van kwadratische vergelijkingen

Hallo, er staat op jullie site veel over babylonische wiskunde. Maar ik kan niet vinden hoe de Mesopotamiers/Babyloniërs een oplossing bedacht hebben voor het bepalen van de wortels en kwadratische vergeljkingen.

Misschien staat het wel ergens in het engels maar daar ben ik niet zo goed in. Kunnen jullie mij helpen, als het kan in het Nederlands? alvast bedankt

sabine
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 7 april 2003

Antwoord

Hallo Sabine

De babylonische methode voor het oplossen van kwadratische vergelijkingen was in feite het aanvulen tot een vierkant, komt dus overeen met wat we nu 'kwadraatafsplitsen' noemen.

Een voorbeeld:
x2 + 6x = 16
x2 + 6 x + 9 =25
(x+3)2 = 25
enz

De aanpak was heel meetkundig

Aardig is dat je ze aanpak zelf kunt 'nadoen' met behulp van applets zoals Geometrische Algebra 2D. Daarvoor moet je even op wisweb kijken.

Zie Wisweb

gk
maandag 7 april 2003

©2001-2024 WisFaq