Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 9407 

Re: randpunt

ok, hier een voorbeeld vraag: f(x)=√(16-x2) bereken de coordinaten van het randpunt, duidelijke uitleg please.. dank je

suzann
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 3 april 2003

Antwoord

Aha daar komen we verder mee:

√(16-x2) bestaat alleen als onder het wortelteken niet iets negatiefs komt te staan en dat is dus zo voor -4$\leq$x$\leq$4
Bij x=-4 heb je een randpunt namelijk (-4,0) omdat de grafiek vanaf x=-4 gaat stijgen is dit ook een randminimum.
Bij x=4 heb je een randpunt namelijk (4,0) omdat de grafiek naar x=4 toe daalt is dit ook een randminimum.

Zo zit dat dus.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
donderdag 3 april 2003

©2001-2024 WisFaq