Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Optellen van een breuk in een wortel

Dit staat in een uitwerking van het boek Craats en Bosch staat bij de 10.24

Bij de stap van 3/2±√(18/8+4/8) naar 3/2±√(22/4) loop ik vast. Hier worden de tellers bij elkaar op geteld. 18 + 4 = 22 en de noemers zijn gelijk. Hoe kan de noemer 8 ineens 4 worden?

Ik hoor het graag.

Vriendelijke groeten

Onno J
Student hbo - maandag 7 maart 2022

Antwoord

Dat is een verschrijving. Onder het wortelteken moet $
\eqalign{\frac{{22}}
{8}}
$ staan of $
\eqalign{\frac{{11}}
{4}}
$. Die laatste is gezien het vervolg mooier, denk ik. De rest van de uitwerking klopt wel, dus 't is een schrijffoutje.

Naschrift
Maar erg handig is deze oplossing niet... Dat kan beter! Ik zou eerst deze stap nemen.

$
\eqalign{
& \frac{1}
{2}x^2 + \frac{3}
{2}x - \frac{1}
{4} = 0 \cr
& 2x^2 + 6x - 1 = 0 \cr
& ... \cr}
$

Niemand wil breuken...

WvR
maandag 7 maart 2022

©2001-2024 WisFaq