Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

P-waarde met proporties

Van 1 000 Brusselaars namen er 650 vakantie in het buitenland; van 600 Hasselaars deden er 450 dit.

Mag men stellen dat $\pi$H - $\pi$B = 8% of is het verschil tussen de proporties verschillend van 8%?

De p-waarde moet 38,94% zijn maar ik kan het maar niet vinden. Ik kom steeds uit op 40% maar ik snap niet hoe dit komt. Ook weet ik niet zeker of dit een tweezijdige toets is...

Ik heb er een foto bij gezet van mijn uitwerking en vanaf waar ik vast zit

Chelse
Student universiteit - donderdag 11 november 2021

Antwoord

Chelsey,

Je uitwerking is niet volledig maar gaat wel de goede kant op.
Je mag in dit geval echter geen pooled variance (fractie) gebruiken.

Die pooled variance bij fracties mag je alleen gebruiken wanneer de nulhypothese uitgaat van gelijke fracties. En dat is dus niet het geval. De nulhypothese gaat hier uit van een verschil van 8%.

Dan wordt de variantie van het verschil:
vard = 0,75x0,25/600 + 0,65x0,35/1000 = 0,00054
Dan $\sigma$d = √0,00054 = 0,023238

Met die 0,75-0,65 = 0,10 en die 0,08 geeft dit mij een eenzijdige overschrijdingskans van 19,47% = 0,1947
Dat moet maal 2 want het is een tweezijdige toets. Dus 38,94%

Daarmee zal je bij normale waarden van $\alpha$ dus altijd H0 handhaven.

Het zit dus in die standaarddeviatie.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
donderdag 11 november 2021

©2001-2024 WisFaq