Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bepaal de vergelijking

Als er een grafiek met daarop een parabool wordt gegeven en je kan de coördinaat van de top en een ander punt aflezen, kan je dan ook a berekenen uit het voorschrift f(x) = a(x-a)2+b?

Mathia
2de graad ASO - vrijdag 24 september 2021

Antwoord

Je gebruikt nu twee keer de parameter $a$ in je formule. Dat is niet handig.

$f(x) = a(x-p)^2 + q$ heeft als top $T(p,q)$.

Met (bijvoorbeeld) een gegeven top $T(1,2$) en een ander punt $P(3,4)$ kan je voor de formule $f(x)=a(x-p)^2+q$ de waarde van $a$ bepalen door de coördinaten van $P$ in te vullen:

Je krijgt dan:

$a(3-1)^2+2=4$
$4a=2$
$a=\frac{1}{2}$



Helpt dat?

WvR
vrijdag 24 september 2021

©2001-2024 WisFaq