Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Borrelglaasje

Hiernaast staat een borrelglaasje. De bovenkant heeft een diameter van 4 cm. Het glas is 4 cm diep. Het vooraanzicht van het glas heeft de vorm van een parabool. Op de hoogte h (in cm) is de straal van de doorsnede (= cirkel) r (in cm).
Er geldt dat r = √h.
  1. Bereken de inhoud van het glas in cm3.
  2. Hoeveel van dit soort glaasjes kun je vullen met een literfles jenever?
Beste
Kan u aub helpen met deze vraag. iki weet niet hoe moet ik beginnen en dat vraagstuk oplossen.
Dank u

Ayesha
3de graad ASO - dinsdag 17 augustus 2021

Antwoord

Je kunt $r$ schrijven als een functie van $h$. Er geldt: $r=\sqrt{h}$. De inhoud van het glas kan je dan opvatten als het omwentelingslichaam van $r$:

q92571img1.gif

Bij een gegeven functie $f$ is de inhoud gelijk aan:

$
I = \pi \int {f^2 dx}
$

Kom je er dan uit?

Zie Wentelen om de x-as

WvR
dinsdag 17 augustus 2021

©2001-2024 WisFaq