Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 92106 

Re: Extrematieprobleem oplossen

Hoe haal ik de K en L er dan uit als ik de winstfunctie afleid naar zijn eerste en tweede afgeleide?

Jade L
Student universiteit België - zaterdag 1 mei 2021

Antwoord

Afgeleide naar K = 0 stellen wordt: WK' = 60·K-0,5·L0,25 - 12 = 0
Dit uitwerken tot: 5·K-0,5·L0,25=1 $\Leftrightarrow$ K0,5=5·L0,25 (1)

Afgeleide naar L = 0 stellen wordt: WL' = 30·K0,5·L-0,75 - 6 = 0
Weer uitwerken tot: 5·K0,5·L-0,75=1 (2)

Substitueer nu vergelijking (1) in vergelijking (2):
Levert op 5·5·L0,25·L-0,75=1
Met wat rekenwerk vind je dan L=625.
Dat invullen levert K=625 en W=3750

Verder zelf nog even met tekenoverzicht controleren dat dit inderdaad een maximum oplevert

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
zaterdag 1 mei 2021

©2001-2024 WisFaq