Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Minimum aantonen

Zij f:R2$\to$R een functie met continue partiële afgeleiden minstens tot de tweede orde. Veronderstel dat D1f(0,0)=2 en D2f(0,0)=3. Beschouw nu de functie g: R2$\to$R:(x,y)$\to$ f(x2-y2,x2+y2+xy).
  • Toon aan dat g een minimum bereikt in (0,0).
Ik veronderstel dat ik de functie g moet afleiden, maar vind dit een beetje moeilijk. Hoe moet ik zo een functie afleiden?

Alvast bedankt voor de hulp!

Jade L
Student universiteit België - vrijdag 30 april 2021

Antwoord

Schrijf $u=x^2-y^2$ en $v=x^2+y^2+xy$, en pas de kettingregel toe, bijvoorbeeld
$$\frac{\partial g}{\partial x}=D_1f(u,v)\cdot\frac{\partial u}{\partial x} + D_2f(u,v)\cdot\frac{\partial v}{\partial x}
$$

kphart
zondag 2 mei 2021

©2001-2024 WisFaq