Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 92018 

Re: Vraagstuk optimalisatie met cilinder

Als ik dit invul in de totale kostenfunctie krijg ik: 1,5πr2+πr/(πr2). Als ik dit verder uitwerk kom ik uiteindelijk op 2,5πr3/r, maar als ik dit wil afleiden om nulpunten te zoeken, hoe moet ik dat dan doen want daar loop ik vaak vast

Alvast bedankt voor de hulp!

Jade L
Student universiteit België - vrijdag 23 april 2021

Antwoord

Nee dit gaat niet goed op deze manier. Die twee termen zijn niet gelijksoortig wat betreft de machten en kan je bij het optellen dus nooit samen nemen.

Stap 2: In het tweede deel van de kostenfunctie kan je een hoop weg delen dan blijft over TK = 1,5·$\pi$·r2 + 1/r ofwel TK = 1,5·$\pi$·r2 + r-1
Afgeleide 0 stellen: TK' = 3·$\pi$·r - r-2 = 0 ofwel 3·$\pi$·r - 1/r2 = 0
Omdat r>0 mag je voor het oplossen alles met r2 vermenigvuldigen.
Dus 3·$\pi$·r3 - 1 = 0. Dit oplossen en tekenoverzicht maken levert r op.
Daarmee kan je vervolgens de h berekenen en de gevraagde verhouding.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
vrijdag 23 april 2021

©2001-2024 WisFaq