Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hogere partiële afgeleide berekenen

Beste, ik moet alle partiële afgeleide van de tweede orde berekenen van:

f:R2$\to$R:(s,t)$\to$ses2+t2-3sin(st)

Het lukt me niet zo goed om het eerste deel van die functie naar de tweede orde af te leiden. Zou iemand mij kunnen helpen om de eerste afgeleide van de tweede orde te berekenen?

Ik denk dat als ik deze berekening zie, ik de tweede afgeleide enz wel zelf kan berekenen.

Alvast bedankt voor de hulp!

Jade L
Student universiteit België - zaterdag 3 april 2021

Antwoord

Stap voor stap, dan moet het gaan!

$
\eqalign{
& f(s,t) = se^{s{}^2 + t^2 } - 3\sin (st) \cr
& \frac{{\partial f}}
{{\partial s}} = 1 \cdot e^{s{}^2 + t^2 } + s \cdot e^{s{}^2 + t^2 } \cdot 2s - 3\cos (st) \cdot t \cr
& \frac{{\partial f}}
{{\partial s}} = e^{s{}^2 + t^2 } + 2s^2 \cdot e^{s{}^2 + t^2 } - 3t\cos (st) \cr
& \frac{{\partial f}}
{{\partial s}} = \left( {1 + 2s^2 } \right)e^{s{}^2 + t^2 } - 3t\cos (st) \cr}
$

...en dan de rest...
Lukt dat?

WvR
zaterdag 3 april 2021

©2001-2024 WisFaq