Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Richtingsafgeleide bepalen

Bereken de richtingsafgeleide van de functie
f:R2$\to$R:(x,y)$\to$3x2-2y2 in het punt p volgens de richting p(-1,3) naar q(1,-2).
Hoe moet ik dat hier doen, want ik kom telkens iets verkeerd uit. Volgens mijn oplossing moet ik 48/√29 uitkomen.

Alvast bedankt voor de hulp!

Jade L
Student universiteit België - donderdag 1 april 2021

Antwoord

Dat gaat dus met de partiele afgeleiden:
df/dx = 6x levert in punt p op waarde -6
df/dy = -4y levert in punt p op waarde -12

Gradient vector $\nabla$f(-1,3) = (-6,-12)

Gevraagde richtingsvector r = q-p is (2,-5). Om te standaardiseren aan het einde nog delen door de lengte = √(4+25) = √29

Dus richtingsafgeleide is (inwendig/scalair) product van $\nabla$f·r = -6·2+-12·-5 = 48

Nog niet helemaal correct dus, die richtingsvector dient gestandaardiseerd te worden dus nog delen door √29

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
donderdag 1 april 2021

©2001-2024 WisFaq