Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Constante meeropbrengsten bepalen ahv partiële afgeleiden

Bepaal getallen a en b zodat de productiefunctie Q(K,L) =
K^a.L^b + K^2b.L^1/3 de eigenschap heeft van constante meeropbrengsten bij schaalvergroting.

Hoe kan ik a en b bepalen ahv partiële afgeleiden in deze opgave? Volgens mijn oplossing zou a=2/3 en b=1/3

Alvast bedankt voor de hulp!

Jade L
Student universiteit België - woensdag 31 maart 2021

Antwoord

Het gaat hier om schaalvergroting en dat betekent per definitie dat de productiefactoren K en L telkens met eenzelfde factor verhoogd worden.

Verder wil je constante meeropbrengsten realiseren en dat betekent dat altijd moet gelden:
Q($\lambda$K,$\lambda$L) = $\lambda$·Q(K,L)

Nu de gegeven productieformule gebruiken:
Q($\lambda$K,$\lambda$L)=$\lambda$a·Ka·$\lambda$b·Lb + $\lambda$2b·K2b·$\lambda$1/3·L1/3
en dat moet termsgewijs gelijk zijn aan $\lambda$·Ka·Lb+$\lambda$·K2b·L1/3

En dus nu verder zorgen dat die machten van $\lambda$ per term kloppen:
Dus (links) a+b = 1 (rechts) en (links) 2b+1/3 = 1 (rechts)

Dan b=1/3 en a=2/3

Dus wat mij betreft niets met partiele afgeleiden.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
donderdag 1 april 2021

©2001-2024 WisFaq