Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Partiële afgeleide berekenen

Beschouw de afleidbare functies f1, f2: R$\to$R en definieer de functie f als volgt:

f:R$\to$R3:t$\to$(f1(t),f2(t),t·cost).

Veronderstel dat we bovendien een functie h:R2$\to$R hebben met continue partiële afgeleiden van de eerste orde. Definieer nu de functie g als volgt:

g:R3$\to$R:(x,y,z)$\to$ y2+h(x,z).ez

Bereken (gof)'

Hoe doe ik dit? Want ik weet niet hoe ik dit kan berekenen met die h en dan nog die g en f.

Alvast bedankt voor de hulp!

Jade L
Student universiteit België - woensdag 31 maart 2021

Antwoord

Beste Jade,

Via $f$ is $g$ functie van $t$, substitueer en differentieer of pas de kettingregel toe:$$\frac{\mbox{d}g}{\mbox{d}t}=\frac{\partial g}{\partial x}\frac{\mbox{d}x}{\mbox{d}t}+\frac{\partial g}{\partial y}\frac{\mbox{d}y}{\mbox{d}t}+\frac{\partial g}{\partial z}\frac{\mbox{d}z}{\mbox{d}t}$$Hierin zijn $x$, $y$ en $z$ allen functies van $t$, gegeven door de componentfuncties van $f$: $x(t)=f_1(t)$, $y(t)=f_2(t)$ en $z(t)=t\cos t$. Voor de partiële afgeleiden van $g$ naar $x$ en $z$ pas je nogmaals de kettingregel toe voor $h$, let (naar $z$) ook op de productregel.

mvg,
Tom

td
maandag 5 april 2021

©2001-2024 WisFaq