Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Taylorreeks benaderen

Een formule F=kr4 is gegeven.

Er wordt gevraagd een formule op te stellen die in een eerste orde benadering de verandering ΔF in F uitdrukt in de verandering Δr in r. Het antwoord komt uit op ΔF=4kr3Δr

Ik begrijp alleen niet waarom dit zo is. Ik snap de vraagstelling volgens mij niet zo goed.

Ook word er in een b) vraag gevraagd de relatieve verandering F uit te drukken in de relatieve verandering in r met als antwoord: (ΔF/F)=4(Δr/r) wat ik weer niet begrijp hoe het antwoord verkregen kan worden.

Alvast bedankt!

Berke
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 23 maart 2021

Antwoord

Hint: de verandering wordt bepaald door de helling van de grafiek.

Uitgaande van F=k·r4 wordt de verandering $\Delta$F = k·(r+$\Delta$r)4-k·r4 dat uitwerken levert:

k·(4·r3·$\Delta$r+6·r2·$\Delta$r2 + 4·r·$\Delta$r3 + $\Delta$r4) Als nu $\Delta$r naar 0 gaat zijn de laatste drie termen verwaarloosbaar t.o.v. de eerste dus dan is bij benadering $\Delta$F = k·4·r3·$\Delta$r

Niet toevallig is hier ook de afgeleide functie leesbaar.

De relatieve verandering van F is de $\Delta$F in relatie tot de waarde van F dus $\Delta$F/F = k·4·r3·$\Delta$r/k·r4 dus .........

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
dinsdag 23 maart 2021

©2001-2024 WisFaq