Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 91469 

Re: Gebroken vergelijkingen

Bedankt voor de snelle reactie,

Maar hoe moet ik bij x -1 komen dan? Ik snap dat dat het goede antwoord geeft maar die x -1 moet toch ergens vandaan komen?
Kan toch niet zomaar iets x -1 gaan doen?

hendri
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 2 februari 2021

Antwoord

Jawel, een hele vergelijking met aan beide kanten met hetzelfde getal ongelijk aan nul vermenigvuldigen mag altijd; het verandert niets aan de oplossing.
En waarom zou je het doen? Ik vind dat $9a=27$ er iets mooier uitziet dan $-9a=-27$. Bij de een krijg ja $a=27/9$ als oplossing bij de andere $(-27)/(-9)$, en die zijn allebei gelijk aan $3$, toch?

kphart
dinsdag 2 februari 2021

©2001-2024 WisFaq