Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijkingen opstellen

Hallo, ik heb een ander vraagstuk waarvan ik het ook lastig vind om een vergelijking van op te stellen.

'3 broers Jo, Johan en Jonas hebben gegeten in een restaurant. de rekening bedraagt 244 euro. Jo zegt tegen Jonas: ik betaal als jij mij een derde van je geld geeft. Jonas zegt tegen Johan: geef jij mij een vierde van je geld en ik betaal. Johan zegt tegen Jo: ik betaal als je me een vijfde van je geld geeft. Hoeveel geld geeft elk?'

Hoe kan ik hier de vergelijkingen van opstellen?

melike
Student universiteit België - woensdag 20 januari 2021

Antwoord

't Is een beetje vreemd maar waarschijnlijk is het de bedoeling dat ieder steeds na het betalen van de rekening geen geld meer heeft, zoiets als 'ik trakteer maar dan moet er wel iemand meebetalen'...

Ik heb 't zo aangepakt:

Noem het geld van Jo, Johan en Jonas vervolgens $x$, $y$ en $z$. Als mijn idee klopt dan zou moeten gelden:

$
\eqalign{
& x + {1 \over 3}y = 244 \cr
& y + {1 \over 4}z = 244 \cr
& z + {1 \over 5}x = 244 \cr}
$

Maar of dat nu de bedoeling is...!?
Wat denk je?

WvR
woensdag 20 januari 2021

©2001-2025 WisFaq