Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijkingen opstellen

Ik heb een vraagstuk waarvan ik vergelijkingen moet opstellen en oplossen. Het opstellen van de vergelijkingen vind ik wat lastig. Kan iemand me helpen?

"Een aannemer krijgt een bestelling van 14 ton beton die moet bestaan uit 5 delen zand tegenover 2 delen cement. De aannemer heeft twee soorten beton in voorraad: door A bevat 2 delen zand tegenover 1 deel cement, soort B bevat 3 delen zand tegenover 1 deel cement. Welke hoeveelheden van A en B moet de aannemer mengen om aan de bestelling te voldoen?"

Melike
Student universiteit België - woensdag 20 januari 2021

Antwoord

Hallo Melike,

Stel A = aantal ton van soort A en B = aantal ton van soort B.

Met het mengen verkrijgt de aannemer 2/3A + 3/4B ton zand. In het mengsel moet 5/7·14=10 ton zand terechtkomen. Dus:

2/3A + 3/4B = 10.

Doe hetzelfde voor het cement. Je krijgt 2 vergelijkingen met 2 onbekenden A en B, hiermee zijn A en B te berekenen.

GHvD
woensdag 20 januari 2021

©2001-2025 WisFaq