Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Lineaire benadering

Hoi,
Ik heb een opgave p=f(q)=20-√q waarbij p de eenheidsprijs en q het aantal eenheden. Ik moet een gepaste lineaire benadering gebruiken om f(99) te benaderen. De uitkomst is 10,05 maar moet ik daar geen formule hiervoor gebruiken? Of is het gewoon 99 invullen in mijn functie en is dat mijn uitkomst?

Melike
Student universiteit België - zondag 25 oktober 2020

Antwoord

Het zal de bedoeling zijn om f(99) te benaderen door te kijken rond f(100). Volgens mij wordt het dan:

$
\eqalign{
& f(x) \approx f(a) + f'\left( a \right)\left( {x - a} \right) \cr
& f(99) \approx f(100) + f'\left( {100} \right)\left( {99 - 100} \right) \cr
& f(99) \approx 10 + - \frac{1}
{{20}} \cdot - 1 \cr
& f(99) \approx 10,05 \cr}
$

Dat is dan een linaire benadering voor f(99). Dat niet eens zo gek als je bedenkt dat f(99)$\approx$10,05012562

WvR
maandag 26 oktober 2020

©2001-2024 WisFaq