Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 90736 

Re: Re: Re: Differentiëren met verschillende regels

Het spijt me echt, maar ik snap het niet. Hoe ga je van de 1e stap over naar de 2e stap. Ik heb in de noemer als exponent x3/2. Kan je met dat exponent werken aub? Ik heb er een plaatje bij gestuurd met wat ik bedoel.

Melike
Student universiteit België - woensdag 21 oktober 2020

Antwoord

Je kunt $
x^{\frac{3}
{2}}
$ schrijven als:

$
x^{\frac{3}
{2}} = x^{\frac{2}
{2}} \cdot x^{\frac{1}
{2}} = x^1 \cdot x^{\frac{1}
{2}} = x\sqrt x
$

Je kunt $
x^{\frac{3}
{2}}
$ ook schrijven als:

$
x^{\frac{3}
{2}} = \sqrt {x^3 }
$

Maar dat komt op hetzelfde neer:

$
x^{\frac{3}
{2}} = \sqrt {x^3 } = \sqrt {x^2 \cdot x} = \sqrt {x^2 } \cdot \sqrt x = x\sqrt x
$

Ik (en de rest van Nederland) schrijft ook wel:

$
x^{\frac{3}
{2}} = x^{1\frac{1}
{2}} = x^1 \cdot x^{\frac{1}
{2}} = x\sqrt x
$

Maar dat kan allemaal. Hopelijk helpt het.

Naschrift

$
\eqalign{
& f(x) = \frac{2}
{{\sqrt x }} + \frac{{\sqrt x }}
{2} \cr
& f(x) = 2x^{ - \frac{1}
{2}} + \frac{1}
{2}x^{\frac{1}
{2}} \cr
& f'(x) = 2 \cdot - \frac{1}
{2}x^{ - 1\frac{1}
{2}} + \frac{1}
{2} \cdot \frac{1}
{2}x^{ - \frac{1}
{2}} \cr
& f'(x) = - x^{ - 1\frac{1}
{2}} + \frac{1}
{4}x^{ - \frac{1}
{2}} \cr
& f'(x) = - \frac{1}
{{x^{1\frac{1}
{2}} }} + \frac{1}
{{4x^{\frac{1}
{2}} }} \cr
& f'(x) = - \frac{1}
{{\sqrt {x^3 } }} + \frac{1}
{{4\sqrt x }} \cr
& f'(x) = - \frac{4}
{{4\sqrt {x^3 } }} + \frac{x}
{{4x\sqrt x }} \cr
& f'(x) = - \frac{4}
{{4\sqrt {x^3 } }} + \frac{x}
{{4\sqrt {x^3 } }} \cr
& f'(x) = \frac{{ - 4 + x}}
{{4\sqrt {x^3 } }} \cr
& f'(x) = \frac{{x - 4}}
{{4\sqrt {x^3 } }} \cr}
$

WvR
woensdag 21 oktober 2020

©2001-2024 WisFaq