Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Twee groeimodellen

1n 1995 voorzag het Ministerie van Sociale Zaken dat het aantal bejaarden met psychische problemen in Beleia in de komende 15 jaren zou verdubbelen van 200 000 tot 400 000. Hiervoor zouden meer hulpverleners opgeleid moeten worden. In een voorstudie stelde een socioloog voor de groei van het aantal bejaarden twee modellen samen: een lineaire groei in model I en een exponentiële groei in model II, telkens in functie van het aantal jaren t na 1995. Welke van de volgende beweringen is fout? Verklaar.
  1. Voor t = 22,5 jaar voorspelde model I 500 000 bejaarden met psychische problemen.
  2. Voor t = 22,5 jaar voorspelde model II v2 - 400 000 bejaarden met psychische problemen.
  3. Volgens model II zouden er in 2015 meer bejaarden zijn met psychische problemen dan volgens model I.
  4. Volgens model II zouden er in 2005 meer bejaarden zijn met psychische problemen dan volgens model I.

Riffat
3de graad ASO - zaterdag 26 september 2020

Antwoord

Stel voor beide modellen een geschikte formule op. Je kunt dan eenvoudig narekenen of de bewering juist of onjuist zijn.

I.
$A = at + b$
2. lineaire formules opstellen

II.
$A = b · g^t$
4. formules bij groeiverschijnselen

Dat moet kunnen. Succes!

WvR
zaterdag 26 september 2020

©2001-2024 WisFaq