Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vulmachine

In een fabriek worden pakken met 1kg bloem gevuld. De vulmachine is afgesteld op een gemiddeld vulgewicht van 1002 g met een standaardafwijking van 4 g. De pakken worden op hun beurt verpakt met een plastic folie in pakketten van 10 pakken.
  1. Bereken het gemiddelde gewicht en de standaarddeviatie van deze pakketten als je weet dat de folie 5 gram weegt.
  2. Welke verwachtingswaarde en standaardafwijking geldt voor één willekeurig pak meel uit zo’n pakket?

Anisa
3de graad ASO - donderdag 18 juni 2020

Antwoord

Bij a. gaat het om de som van $n$ onafhankelijk stochasten. Er geldt:

q90133img1.gif

$
\eqalign{
& E\left( {X_1 ...X_{10} } \right) = 10 \cdot 1002g = 10.020g \cr
& \sigma \left( {X_1 ...X_{10} } \right) = \sqrt {10} \cdot 4g = 4\sqrt {10} g \cr}
$

Plus het gewicht van de folie, dus dan zal het 10.025 gram zijn...

Bij b. gaat het om het gemiddelde van $n$ onafhankelijk stochasten. Er geldt:

q90133img2.gif

$
\eqalign{
& E(X) = 1002g \cr
& \sigma (X) = {{4g} \over {\sqrt {10} }} = {2 \over 5}\sqrt {10} g \cr}
$

Dat zou het moeten zijn.

Zie Lesbrief normale verdeling

WvR
vrijdag 19 juni 2020

©2001-2024 WisFaq