Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Winst bij zonnig weer

In Nederland zijn er in een periode van 14 dagen gemiddeld 3 dagen zon, 7 dagen bewolkt weer en 4 dagen regen. Een roomijsfirma wint 65 euro per dag bij zonnig weer, 10 euro bij bewolkt weer en verliest 15 euro bij regenweer. Bereken voor die firma de gemiddelde winst per dag. kan iemand mij het uitleggen met een tabel van de kansrekening?

Anna
3de graad ASO - woensdag 22 april 2020

Antwoord

Gedurende een periode van 14 dagen verdient men gemiddeld 3 x 65 euro, 7 x 10 euro en verliest men 4 x 15 euro. Samen is dit 3x65 + 7x10 + 4x(-15) = 205 euro. Per dag is dit gemiddeld 205 / 14 = 14,64 euro.
Of met een tabel:
xi : winst/verlies bij zon/bewolkt/regen
pi : kans op zon/bewolkt/regen
met p(zon) = 3/14, p(bewolkt)=7/14 en p(regen)=4/14

gem = $\sum$xi.pi


Lukt het verder?

LL
woensdag 22 april 2020

©2001-2024 WisFaq