Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 89639 

Re: Re: Excel binomiale kansverdeling

Okee, bij de het eerste deel wordt het dan =1-POISSON.VERD(7;6;0).

Daarna loop ik vast. ik probeer =1-BINOM.VERD(2;10;2;0) maar dit kan niet.

Wat te doen? Ik heb vanavond tentamen

johan
Student hbo - maandag 20 april 2020

Antwoord

Hallo Johan,

In mijn vorige antwoord gaf ik al aan dat je met de functie POISSON.VERD(7;6;0) de kans berekent dat precies 7 auto's van de band komen. Met jouw voorgestelde rekenstap 1-POISSON.VERD(7;6;0) bereken je dan de kans dat niet precies 7 auto's van de band komen, dus 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10.... auto's. Dat is toch niet wat je wilt?

Dus nogmaals: bereken eerst de kans dat maximaal 6 auto's van de band rollen (dus: 0, 1, 2, 3, 4, 5 of 6 auto's). Dit kan je doen door 7 afzonderlijke berekeningen uit te voeren, maar handiger is om de cumulatieve kans te berekenen: POISSON.VERD(6;6;1). De parameter 1 geeft aan dat niet de kans op precies 6 auto's wordt berekend maar de kans op 0 t/m 6 auto's (= cumulatieve kans).

Je instructie BINOM.VERD(2;10;2;0) is inderdaad onzin: de 3e parameter is de kans op succes, deze kans geef je de waarde 2. Dat kan nooit goed zijn. Gebruik in plaats daarvan de kans zoals hierboven berekend.

Verder: waarom trek je hier een berekende kans af van 1? Daarmee bereken je de kans dat niet precies 2 banden aan de vraag voldoen, dus 0, 1, 3, 4, ..., 10 banden. Dat is toch niet de vraag? Het gaat om hooguit 2 banden, dus 0, 1 of 2 banden. Ook hier: je kunt 3 losse berekeningen uitvoeren, maar handiger is om in één keer een cumulatieve kans te berekenen. Dat zal de bedoeling van de vraag zijn.

GHvD
maandag 20 april 2020

©2001-2024 WisFaq