Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Excel binomiale kansverdeling

Ik zoek de Excelformule voor onderstaande vraag.

In een autofabriek staan 10 identieke lopende banden die elk gemiddeld per productie-uur 6 auto’s de productiehal uit laten rollen. Na onderzoek van alle logistieke factoren in het productieproces, blijkt dat dit aantal beschouwd mag worden als een kansvariabele die verdeeld is volgens een Poisson verdeling.
  1. Bepaal m.b.v. de Poisson kansverdeling de kans dat een willekeurige productieband in een bepaald uur slechts 4 auto’s van de band laat rollen (in 4 decimalen).
Nu die kans bekend is, wil de manager van de productielijn weten hoe groot de kans is dat in een bepaald uur:
  1. Precies 2 van de 10 productiebanden slechts 4 auto’s van de band laten rollen. Bepaal deze kans m.b.v. de ninomiale kansverdeling (in 4 decimalen).
Nadat de bedrijfswiskundige ook dit heeft opgelost, kent het enthousiasme van de manager geen grenzen meer en wil hij tot slot ook nog weten hoe groot de kans is dat:
  1. Hooguit 2 van de 10 productiebanden minstens 7 auto’s van de band laten rollen (in 4 decimalen).
Volgens mij is a. =POISSON.VERD(4;6;0)
b. en c. lukt mij niet.

johan
Student hbo - donderdag 16 april 2020

Antwoord

Hallo Johan,

Vraag b betreft een binomiaal kansexperiment met n=10, p=de kans die je bij vraag a hebt berekend en k=2. In Excel gebruik je hiervoor de functie BINOM.VERD. Dit geldt ook voor vraag c.

Op zich is het niet vreemd dat je niet weet hoe een bepaalde functie in Excel wordt genoemd. Ik denk dat niemand de namen van alle beschikbare functies paraat heeft. Maar als je weet dat het om een binomiale verdeling gaat, dan is een eenvoudige zoekopdracht met als zoektermen 'excel' en 'binomiaal' voldoende om de beschikbare functies te vinden, inclusief de syntax voor de juiste invoer.
Wanneer je de functie in excel invoert, dan geeft het programma ook aanwijzingen voor de juiste invoer. Met enig proberen vind je snel de juiste functie.

GHvD
donderdag 16 april 2020

 Re: Excel binomiale kansverdeling 

©2001-2024 WisFaq