Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoek van de richtingsvectoren in een kubus

Bij de volgende opgave krijg ik maar geen juiste vectorvoorstelling van OP. Daar uit volgt ook een cos\Phi groter dan 1. Wat niet kan. Kan iemand me helpen?

Teken een kubus EFGH ABCO met ribbe 3 cm. De x-as is de drager van OA, de y-as van OC en de z-as de drager van OH. P is het snijpunt van de zijvlaksdiagonalen BG en FC. Q is het midden van ribbe AB.
  1. Bereken de hoeken die lichaamsdiagonaal OF maakt met OP, OQ en OB.
  2. Bepaal een vectorvoorstelling van AG en BE. Bereken de hoek van OF en AG.
  3. Toon aan dat OF en BE elkaar loodrecht kruisen.

Mboudd
Leerling mbo - woensdag 19 februari 2020

Antwoord

Hallo Mboudd,

Laten we maar eens met je uitwerking beginnen. Je stelt dat

OF = \begin{pmatrix}0\\0\\3\end{pmatrix} + \lambda \begin{pmatrix}3\\3\\0\end{pmatrix}

Dat zou betekenen dat \begin{pmatrix}0\\0\\3\end{pmatrix} de steunvector is, maar dat is de plaatsvector van het punt H en H ligt niet op OF.

Dat is nu het aardige van al die lijnen uit vraag 1, ze gaan allemaal door O en hebben daarom allemaal \begin{pmatrix}0\\0\\0\end{pmatrix} als een mogelijke steunvector, die je dus net zo goed weg kunt laten.

Om een vectorvoorstelling voor OF te maken, hoeven we dus eigenlijk alleen de coördinaten van F vinden. Die zijn (ik denk dat je die al had, want jouw OF ging door F) (3,3,3). Dus we hebben

OF = \begin{pmatrix}0\\0\\0\end{pmatrix} + \lambda \begin{pmatrix}3\\3\\3\end{pmatrix} = \mu\begin{pmatrix}1\\1\\1\end{pmatrix}.

Ik weet het, dit is pas het begin. Kun je nu verder?

Met vriendelijke groet,

FvL
woensdag 19 februari 2020

©2001-2025 WisFaq