Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De waarde van x waarbij de raaklijnen evenwijdig lopen

F(x) = 2log 1/x en g(x)= 2log (8-x)
Voor welke waarde van x lopen de raaklijnen aan de grafieken van f en g evenwijdig?

Hierbij denk ik dat ik de afgeleide van beide moet berekenen. En dat ik vervolgens moet berekenen voor welke x de afgeleide van f en g aan elkaar gelijk zijn. Echter, wanneer ik f' en g' aan elkaar gelijk stel, dan bereken ik het snijpunt. Hoe moet ik dit aanpakken?

Marthe
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zondag 16 februari 2020

Antwoord

Je bent helemaal op de goede weg. Je moet inderdaad $f'(x)=g'(x)$ oplossen, want je hebt de vraag goed vertaald. Dat je daarbij ook snijpunten van de grafieken van $f'$ en $g'$ vindt is mooi meegenomen maar voor de opgave niet van belang.

Dus: los $f'(x)=g'(x)$ op en schrijf dan iets op als: "voor $x=\dots$ geldt $f'(x)=g'(x)$, dus daar lopen de raaklijnen evenwijdig".

kphart
zondag 16 februari 2020

©2001-2024 WisFaq